Internationale projekter

 
Du kan læse skolens internationale strategi her

Studieture

Alle elever deltager i 2.g en studieretnings-studietur arrangeret af to af deres lærere, der sammen laver et fagligt program, som indgår i klassens pensum. Destinationerne er spredt over hele Europa; fra Dublin i vest til Helsinki i Nord, Sarajevo i øst og Barcelona i syd. Prisloftet er 4000kr.

I 3.g arrangeres for nogle klasser en kortere fagtur til en dansk destination.

Vi har et loft over det samlede beløb, en klasse må rejse for.

Internationale udvekslingskontakter

New Delhi 2015    Hanoi 2018

På Frederiksborg Gymnasium & HF har vi gennem årene opbygget et stort netværk af partnerskoler i Europa og Asien. Vi bruger også vores partnerskoler til at efteruddanne lærere, men det primære formål er elevudvekslinger.

Hvert år får ca. halvdelen af vores 1.g klasser mulighed for at komme på udvekslingsrejse til en af vores partnerskoler af en uges varighed. De bor hos de udenlandske kammerater og deltager i skolens hverdag. Ud over det faglige program og de mange sociale aktiviteter og det sproglige boost får eleverne her en unik chance for at komme ind under huden på kulturen, observere familiemønstret, opleve ungdomskulturen på nært hold, etc. Senere får de genbesøg fra udlandet. Det kan være en øjenåbner at se sig selv lidt udefra!

Vi udveksler også med enkelte elever. Hvert år får nogle udvalgte elever tilbudt et kortere udvekslingsophold med genbesøg på en af vores europæiske partnerskoler. I 2019 har seks matematikelever fra 2.g fx således været i Budapest på en udveksling.

Vi modtager også gæsteelever fra udlandet. Vi har hvert år ca. tre exchange students fra mange forskellige lande; Island, Brasilien, Australien, Canada,… De følger undervisningen i en almindelig studieretningsklasse typisk hele skoleåret.

Asien

Siden 2014 har vi haft udvekslinger med vores asiatiske partnerskoler. Tre gange har vi haft mulighed for at tilbyde en udveksling med Bal Bharati High School i New Delhi. Det er en privat engelsksproget skole i bydelen Rohini med omkring 2500 elever. Udvekslingerne består hver gang af 18-20 danske og indiske elever, der har ansøgt om at komme i betragtning til projektet. At bo 12 dage i en indisk familie og opleve deres hverdag er en oplevelse for livet. Vi oplever stor hjertelighed og gæstfrihed. Vi får naturligvis også set de største seværdigheder i byen; Taj Mahal, Det røde fort, India Gate, Baha’i templet, Ghandi Smriti, Humayuns Tomb osv., men størst er nok oplevelsen af skolen og familielivet.

I 2018 havde vi den første udveksling med Nguyen Tat Thanh Public High School i Hanoi. Denne statsskole, som administreres af University of Education of Hanoi, tilbyder vores elever en stor oplevelse i en meget anderledes kultur. Men gæstfriheden og hjerteligheden er den samme! Vi stifter her bekendtskab med et benhårdt uddannelsessystem i en skolekultur, der ikke ligner vores. Igen er det dog nok opholdet i de vietnamesiske familier, der gør størst indtryk.  
 

I 2018 havde vi en udflugt til Halong Bay, hvor vi tilbragte en nat på et skib og bl.a. så en flydende fiskelandsby. I 2019 havde vi en længere tur op i bjergene i Sa Pa, hvor vi havde to overnatninger i Topas Travels’ Mountain Lodge i landsbyen Nam Cang.

 

Giv en Hånd til Hanoi

lille dreng1     Victoria med børn i Nam Lang1

Anders i Nam Lang1     

Under besøget i Sa Pa var vi bl.a. i landsbyen Nam Lang for at besøge en lille skole, som Topas Travel havde fundet til os. De ca. 30 elever på skolen går i 0., 1. og 2. klasse og tilhører den etniske minoritet Red Dao. På skolen lærer de først og fremmest vietnamesisk, som er en forudsætning for videre uddannelse.

Skolens ene længe var i meget dårlig forfatning, og vi havde derfor indgået et samarbejde med Topas Travel om at rejse midler til at få muret en bedre bygning op. I november 2019 deltog alle skolens 1.g elever i en indsamling, hvor de arbejdede i deres familier, på arbejdspladser i Hillerød og omegn og på skolen og donerede dagslønnen på 350kr til formålet. Resultatet af indsamlingen d. 27. november 2019 blev 145.400 kr. Se regnskabet her. Se før og efter billederne:

sapa1      Skole1

Skole2

I 2020 blev der ligeledes samlet ind. Denne gang omfattede indsamlingen både 1.g og 2.g. Mange HF’erne og 3.g’ere valgte også at deltage. Resultatet blev 195.830kr. Se regnskabet ved at klikke her.

På grund af corona har vi måttet indstille udvekslingerne. Næste besøg i Vietnam var i november 2022 med genbesøg her i foråret 2023. Vi har nu – ud over skolen i Nam Lang – også renoveret skolen i Ban Pho og kostskolen i Nam Sai. Her er der bygget en hel ny boligafdeling til de elever, der bor for afsides i bjergene til at nå en landsbyskole. Ved indsamlingen i december 2021 blev der samlet 395.000 kr ind. Du kan se regnskabet for 2021 indsamlingen ved at klikke her. Restregnskabet kan læses ved at klikke her. 

Under besøget i Sa Pa i november 2022 overværede vi indvielsesceremonien i Nam Sai. Alle eleverne har nu hver deres seng, bygningskapaciteten er fordoblet og lærerne har fået helt ny bygning. Der er også store forbedringer i toiletfaciliteter. På billedet kan du se ceremonien med os og de små elever.

Billede1

På denne tur besøgte vi også kostskolen San Sa Ho tæt på Sa Pa Town. Denne kostskole ligner Nam Sai derved, at bygningerne er meget medtagede og alt for små til de mange elever. Der mangler også i høj grad toiletfaciliteter. Ved indsamling i december 2022 blev resultatet 380.000kr. De går nu til renovering af San Sa Ho skolen! Regnskabet for 2022 indsamlingen kan læses ved at klikke her. 

Billede4

Billede2

Grønland

Grønland1  

I efteråret 2020 har elever fra Frederiksborg Gymnasium været i Grønland for sammen med en klasse fra GUX Nuuk at arbejde med emnerne hvalfangst, fiskeri og klimaforandringer. Målet var at øge elevernes forståelse af såvel biologiske som historiske og kulturelle forhold, der har indflydelse på klima-, resurse- og miljøproblemer og deres løsninger, og at øge bevidstheden om at udnytte de naturlige resurser i Arktis på en bæredygtig måde. Dette projekt har modtaget støtte fra fonden Nordplus Junior.

De to klasser har arbejdet både teoretisk og praktisk med udførelse af forsøg og feltarbejde på den videnskabelige station i Kobbefjorden. Eleverne har bl.a. deltaget i et igangværende studie med fotoidentifikation af pukkelhvalers halemønstre, en forskning som foregår ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk, ligesom der er taget vandprøver for at identificere hval-DNA. På Grønlands Nationalmuseum i Nuuk har eleverne fra de to klasser arbejdet med menneskets kamp med den barske natur gennem historien bl.a. belyst i arbejde med fangstredskaber, beklædning, myter, inuittatoveringer og de berømte mumier i museet. Eleverne arbejdede i blandede grupper med at lave podcasts om de forskellige historiske emner – og om historiens betydning i nutidens søgen efter en grønlandsk identitet.

Se flere fra studieturen i galleriet ved at trykke her.

I foråret 2020 var otte udvalgte elever ”Klimaambassadører” på Grønland med støtte fra UVM. Sammen med en gymnasieklasse fra Nuuk lavede de undersøgelser på indlandsisen og diskuterede klimaproblematikker med det formål at give eleverne større indsigt og forståelse for levevilkårene I Grønland. Det er forhåbningen, at kulturmødet mellem de grønlandske og danske elever kan danne grobund for forståelsen for andre kulturer og skabe nysgerrighed og interesse for at arbejde og informere om klimaproblematikker i gymnasieskolen indenfor Rigsfællesskabet. Dette samarbejde ventes forlænget i 2021/2022 med støtte fra Nordplus Junior.

 

Internationale konferencer og konkurrencer

Juvenes Translatores

Eleverne tilbydes på tværs af studieretningsklasser og klassetrin at deltage i faglige internationale konkurrencer i mange fag. I 2018 blev Astrid Sloth Larsen den danske vinder af EU’s oversættelses-konkurrence Juvenes Translatores.

Juvenes 2019    

Vinder af Juvenes Translatores 2018 Astrid Sloth Larsen (i midten) sammen med Katinka Kruse, som modtog en ”honourable mentioning”, af Jens Johansen fra Europa Kommissionen.

Erasmus +

Frederiksborg Gymnasium har sammen med udvalgte partnerskoler deltaget i EU’s Erasmus+ projekter. Vi har i 2011-2014 og i 2015-2018 haft et strategisk partnerskab med skolerne i Norge, Sverige, Polen, Tyskland, Holland, Italien, Spanien og Østrig med titlerne Small Towns in Europe – challenges and opportunities og Small towns in Europe – sharing innovative practices.

I de to skoleår 2019 til 2022 har vi igen et partnerskab med titlen ”Framework for Success – preparing youth for a competent life in a fast-changing Europe” med skolerne i Norge, Holland, Tyskland, Spanien og Italien. I dette projekt skiftes vi til at besøge hinanden og arbejde sammen i en uge. Ved hvert besøg deltager en lærer og fem elever fra hvert af de seks lande. Besøget i Hillerød fandt sted i oktober 2019 og havde undertitlen ”Lifestyles and Life Competence”. Vi besøgte bl.a. den økologiske landsby Dyssekilde i Torup.

Erasmus 19

Vi har partnerskoler i disse byer:

  • Frankrig: Metz og Paris
  • Grønland: Nuuk
  • Holland: Breukelen
  • Indien: New Delhi
  • Italien: Ariccia og Mirandola og Piazzola sul Brenta
  • Norge: Høyanger
  • Spanien Barcelona og Bilbao og Burriana og Getxo
  • Tyskland: Bretten og Ilmenau og Mainz
  • Ungarn: Budapest
  • Vietnam: Hanoi
  • Østrig: Schärding

Cambridge English, Advanced

Frederiksborg Gymnasium og HF har fra midten af 2013-2014 valgt at udbyde supplerende engelskundervisning til forberedelse af CAE: Cambridge English, Advanced.

Cambridge Certificate er en test, hvis formål er at certificere dit sproglige niveau. Certifikatet kan bruges til at dokumentere dine engelskkundskaber fx i udlandet, hvor man ikke kender det sproglige niveau hos en dansk student (herunder udenlandske uddannelsesinstitutioner).

Eksamen: Du tager en globalt anerkendt eksamen. Læs her om, hvor Eksamensbeviset anerkendes: www.CambridgeESOL.org/recognition

Det er muligt at tage eksamen ved Studieskolen i København Start: Du starter midt i 2g + du går til eksamen sidst i november-begyndelsen af december i 3g.

Deltagere: Interesserede 2g-3g elever.

Tilrettelæggelse: 50 timers supplerende engelsk med et varieret og særligt tilrettelagt pensum, der sigter mod at sætte dig i stand til at gennemføre Cambridge kursets omfattende test. Undervisningen har fokus på at styrke dit ordforråd, din generelle kendskab til engelsk idiomatik (det der er særegent ved engelsk sprogbrug) og på at forberede dig på testens særlige form.

Økonomi: Undervisning og materiale er gratis for dig. Skolen betaler. Eksamen betaler du selv, hvis du vælger at gå op. (Egenbetaling 2175 kr.)

Underviser: Christina Gjermandsen

Holdoprettelse: Hold oprettes ved 12-15 tilmeldte.