Menu
Lectio

Elever fra Frederiksborg Gymnasium & HF besøger skoler i Vietnam

Tre år efter seneste udveksling var det igen muligt for danske elever fra Frederiksborg Gymnasium & HF at rejse til Hanoi i Vietnam for at besøge partnerskolen Nguyen Tat Thanh. Eleverne boede hos vietnamesiske familier og så med egne øjne den skole i Sa Pa, i bjergene nord for Hanoi, som alle eleverne på Frederiksborg Gymnasium & HF samler ind til senere på måneden, den 30. november.

14 elever og tre lærere fra Frederiksborg Gymnasium & HF har i knap to uger været på kulturel udveksling i Vietnam på Ngugyen Tat Thanh i Hanoi. Besøget udgjorde det tredje besøg i Vietnam for elever fra Frederiksborg Gymnasium & HF, og udvekslingen har været længe ventet, da Corona-pandemien har gjort det umuligt de sidste par år. På Nguyen Tat Thanh, der svarer til et gymnasium i Vietnam, mødte de danske elever en skolekultur, der ikke ligner den danske.

”Eleverne i Vietnam har lange skoledage og laver mange lektier. Derfor overrasker det mig, at de alligevel har et stort engagement og et stærkt fællesskab på skolen. De har mange elevklubber, som fx den grønne miljøklub, debatklubben og et aktivt skoleblad. Mange af eleverne bliver på skolen efter skoletid og hænger ud, spiller bold og danser. Også selvom de først har fri kl. 17.30 og møder kl. 7,” fortæller Frederikke Karla Ellehammer Praem, 3.b, Frida Malling Høgh Nørregaard 3.d og Ellen Marie Engell Nielsen, 3.d.

De danske elever boede hjemme hos de vietnamesiske elever, og det var en rigtig god oplevelse, fortæller eleverne:

”Det er spændende at få lov at opleve hverdagen i en anden kultur og få lov at være en del af den – man er ikke bare turist. Vi spiser det samme og står meget tidligt op. Trafikken er voldsom, og der er scootere overalt i gadebilledet – nogle med op til fem mennesker på, fx to voksne og tre børn. Trafikken glider langsomt, så det fungerer, selvom alle kører frem samtidig og dytter ad hinanden.”

Indsamling til vietnamesisk skole

For fjerde år i træk samler eleverne på Frederiksborg Gymnasium & HF ind for at støtte fattige børns skolegang i bjergene nord for Hanoi i nærheden af byen Sa Pa. På rejsen besøgte eleverne fra Frederiksborg Gymnasium & HF skolen San Sa Ho, der er målet for dette års indsamling. På San Sa Ho går 228 elever og rent aldersmæssigt er eleverne i indskolingen.

74 af eleverne er kostskoleelever, der mangler plads at sove på - de fordeler sig i små værelser af henholdsvis 22, 36 og 16 elever. Målet for årets indsamling er derfor at etablere en ny bygning i bedre materialer i to etager, så eleverne får bedre plads. Bygningen skal også være bedre isoleret, så eleverne kan holde varmen, når det bliver koldt i bjergene om vinteren.

Eleverne fra Frederiksborg Gymnasium glæder sig til at give en hånd til Hanoi, som indsamlingen hedder.

”Der var meget lidt plads på skolen i forhold til, hvor mange børn, der var. Man kunne også se, at børnene kom fra trange kår, og der var primitive forhold på skolen. Man bliver bevidst om, hvor privilegeret, vi er på danske skoler. Pengene fra indsamlingen kan række virkelig langt i Vietnam, og det giver ekstra mening, at vi som skole samler ind til andres undervisning. Vores guide forklarede også, hvordan det gør en forskel for hele lokalsamfundet, at børnene kommer i skole,” fortæller Ellen, Frederikke og Frida.

Sidste år samlede eleverne på Frederiksborg Gymnasium & HF 383.465 kr. ind og det er gået til renoveringer af skolen i Nam Sai og Ban Pho. Eleverne besøgte skolen i Nam Sai, hvor det blev tydeligt, hvor meget pengene kan udrette i Vietnam. På skolen er der bygget nye soverum til både lærere og elever, samt et nyt badeværelse. De nye lokaler blev overdraget ved en ceremoni med klip af røde bånd af bl.a. den internationale koordinator på Frederiksborg Gymnasium og HF, Benedikte Neergaard Andersen, under besøget i Vietnam.

Trekking i bjergene

Undervejs på udvekslingen rejste eleverne fra Frederiksborg Gymnasium & HF 3 dage nordpå i bjergene nær Sa Pa. Udover skolebesøgene fik eleverne også mulighed for at trekke i bjergene sammen med en guide, hvor man kunne se de mange rismarker og det lokale liv i de små landsbyer i bjergene.

”Det var rigtig sjovt at trekke i bjergene og se landet udenfor storbyen Hanoi. Det er børnene fra landsbyerne, der kommer på skolerne, vi samler ind til. Nogle forældre sender ikke børnene i skole, da de kan bruge dem i arbejdet med at tjene penge på turisme. Derfor er det vigtigt at samle ind til skolerne, så flere børn kan komme i skole og at sikre skolens faciliter, så de også kan tiltrække flere lærere,” fortæller Ellen, Frida og Frederikke.

Elever og lærere på Frederiksborg Gymnasium & HF glæder sig til at byde de vietnamesiske elever velkommen i Hillerød til foråret, hvor de igen vil besøge Hillerød.

IMG 7880IMG 7885

 

P1000804

P1001259