Psykologi
Psykologi handler om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler og handler. Meget af dette kender du til i forvejen, fordi du er “menneske”. Men i psykologiundervisningen lærer du forskellige psykologiske teorier, begreber og modeller, som forsøger at forklare, HVORFOR vi sanser, tænker, lærer, føler og handler, som vi gør. Et mål er også, at du lærer at forholde dig kritisk til teorierne, dvs. bliver bevidst om, hvad de kan forklare og hvad de ikke kan forklare.
Nogle af teorierne udspringer af naturvidenskab og er optaget af psykologiens biologiske grundlag, andre interesserer sig for psykologiens forbindelse med samfund og forskellige kulturer, og atter andre er humanistiske og handler om at fortolke psykiske tilstande og kræfter.
Formålet er, at du bruger teorierne til at analysere og reflektere over psykologiske problemstillinger. På den måde udvikler du dig personligt gennem at udvikle dig fagligt. I centrum står det normalt fungerende menneske, som belyses fra forskellige perspektiver.
…som valgfag Psykologi kan vælges som frit valgfag på C- og B-niveau. |
C-niveauFagets kernestof er:
I undervisningen arbejder man typisk med forskellige temaer, fx relationer mellem mennesker, angst, ondskab, ungdom og identitet, som belyses ud fra de forskellige kerneområder. Eleverne har medindflydelse på undervisningen, og der er også mulighed for projektarbejde og for tværfagligt samarbejde. EksamenEksamen er mundtlig med ca. 25 min. forberedelse og ca. 25 min. eksamination. |