Fag – Kulturfag (HF)

Kulturfag

(historie, religion, samfundsfag)

Skal dødsstraffen genindføres? Gider vi demokratiet? Skal tørklæder forbydes? Spørgsmål som disse inddrager på én gang religiøse, politiske og historiske forhold. I det hele taget kan den verden, vi færdes i, se ud til at være fuld af værdier, traditioner og tendenser, som peger i hver sin retning. Det er derfor langt fra let at finde ud af, hvem man selv er, og hvor man vil hen.

 

…som obligatorisk fag

I kulturfag, som læses i både 1. og 2.hf, indgår historie på B-niveau og religion og samfundsfag på C-niveau. Både religion og samfundsfag kan i 2.hf vælges på B-niveau.

 

Historie B-niveau / religion C-niveau / samfundsfag C-niveau

Kulturfagets vigtigste formål er at udvikle din forståelse af verden og dig selv. Fagene historie, samfundsfag og religion beskæftiger sig hver med sit område af tilværelsen. I perioder vil fagene arbejde hver for sig, mens de i andre perioder arbejder sammen om fælles projekter. Fagene vil ruste dig til selv at indsamle materiale, bearbejde det og tage kritisk stilling, og ekskursioner vil indgå i undervisningen. Du vil lære at argumentere på et fagligt grundlag, og du vil lære at fremstille dine resultater på en enkel og overskuelig måde.

Fagene kan f.eks. arbejde sammen om problemstillinger som:

  • Det onde samfund: Hvad var den historiske baggrund for nazisternes drab på 6 millioner jøder, hvad kan få mennesker til at begå så onde handlinger, hvad har tragedien betydet for jøderne, og hvilken rolle spiller nynazismens i nutidens Tyskland og Europa? 
  • Israel Palæstina-konflikten: Hvad er de historiske og religiøse forklaringer på den ældgamle konflikt om landet Israel/Palæstina, og hvilken rolle spiller konflikten i dag? 

Eksamen

Kulturfaget afsluttes med en mundtlig eksamen.